DANI 1081 | 01.07.2020.

Goran Dakić

Piše: Goran Dakić

Slovencima je BiH bliža od Kajmana

rs kao porezni raj

Tragom istrage slovenačkih poreznika i pravosuđa

Slovencima je BiH bliža od Kajmana

Odgovor na pitanje zašto je u Banjoj Luci u zadnje dvije godine slovenačkim kapitalom otvoreno oko 200 fantomskih firmi lak je ako se zna da u RS-u od milion dobiti preduzetniku ostaje oko 900 hiljada, a u Sloveniji pola od toga ili da se na auto uvezen u BiH plati 17, a u Sloveniji 60 odsto poreza. Zbog tog plesa na tankoj ivici između kriminala i biznisa posrednik u svemu za BiH kaže da je Panama država

Poreska uprava Slovenije pokrenula je istragu vlasnika fantomskih firmi iz Slovenije koje su posljednjih godina otvorene u Banjoj Luci. Poslovni portal capital objavio je da su državljani Slovenije u protekle dvije godine otvorili 200 fantomskih firmi.
Slovenačke kompanije koje su otvorene u gradu na Vrbasu nemaju ni broj telefona, ni internet-stranicu, ni kancelarije. Na adresama na kojima su prijavljene uglavnom ne postoje nikakva obilježja na osnovu kojih bi se moglo utvrditi da se tu nalaze.

Sud adrese ne provjerava

U banjalučkom naselju Borik, u Ulici Relje Krilatice, u poslovnom kompleksu TC Borik, prijavljeno je 20 fantomskih firmi. Među njima je i Pro cross shop, koji se navodno bavi iznajmljivanjem automobila. Kompanija NGC bavi se poslovnim savjetovanjem.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.