DANI 1081 | 01.07.2020.

Vladimir Čolaković

Piše: Vladimir Čolaković

Ko pjeva, na njega država ne misli

muzikalije

Muzička industrija na respiratoru

Ko pjeva, na njega država ne misli

Konstatacija Nedžada Podžića Poćka da je “finansijska šteta na nivou 1993. jer se baš ništa nije radilo”, a na red došla ona famozna stavka iz svakog ugovora Koncert ili event se neće održati u slučaju više sile, najbolje je objašnjenje zašto koliko god malo izgledalo sto maraka koje je u maju AIS jednokratno podijelio svojim članovima, to može biti i jedina pomoć onim koji žive od muzičke industrije u BiH. A bolje nije ni u svijetu...

Situacija u kojoj se muzička industrija našla tokom i nakon pandemije koronavirusa podsjetila me na priču o mravu i cvrčku. Javnost muzičare percipira kao cvrčke, a zapravo su velikom većinom bliži opisu mrava iz ove čuvene basne. Industrija je to koja godišnje, na globalnom nivou, zaradi blizu 20 milijardi dolara! Tokom pandemije finansijski gubitak je gotovo stoprocentan. Slikovito, to vam je kada cvrčku ne dozvoljavate da bude mrav, osuđujući ga na dugu, hladnu i gladnu zimu.
Pandemija koronavirusa grupu Helem nejse je zadesila u veoma nezgodnom trenutku. U piku popularnosti, nakon objave veoma uspješnog albuma Gluten tag, ali i pred veliki sarajevski koncert i regionalnu te evropsku turneju. O materijalnoj šteti ne žele govoriti mnogo, niti od sebe praviti žrtve.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.