DANI 1081 | 01.07.2020.

Kenan Ćosić

Piše: Kenan Ćosić

Fadil na bedemu bošnjaštva

korupcija

Zašto pravosuđe hapsi Srbe, Hrvate i Bošnjake, a ne kriminalce?

Fadil na bedemu bošnjaštva

Akcija Pandora pokazala je s današnje tačke gledišta nešto možda i vrednije od milijardi maraka. Pokazala je jasan i glasan uticaj politike na pravosuđe. I bošnjački i hrvatski prvaci i srpski politički establišment morali su reagirati jer je Kemal Čaušević, kada je shvatio da nema šta izgubiti, progovorio. Progovorio je toliko glasno da su i iz SDA i iz HDZ-a BiH i iz SNSD-a te 2014. svirali početak kraja pravosuđa u BiH

Pravosudni sistem u BiH možemo zvati ovakvim ili onakvim. No, jedini atributi koje mu ne možemo pripisati jesu jedini koji bi mu se smjeli pripisati - nezavisan i profesionalan.
I tako je na svakom nivou. Od op(št)ćinskog do državnog nivoa. A upravo, uvjetno rečeno, od dna do vrha bh. pravosuđa u posljednjih 25 godina međunarodni faktor uložio je desetine miliona eura kako bi ga učinio upravo nezavisnim i profesionalnim. No, čini se da je tim, često omrznutim, strancima konačno prekipjelo.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.