DANI 1081 | 01.07.2020.

Razgovarao: Saša Rukavina

Piše: Razgovarao: Saša Rukavina

Prošle godine plasirali smo 72,2 milijarde eura

Intervju dana

Dario Scannapieco

Prošle godine plasirali smo 72,2 milijarde eura

Želimo da podržimo region i stvorimo preduslove za održivi ekonomski i socijalni rast zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine. Ovo je dugoročno investiranje u buduće članice EU, što će doprinijeti i ekonomskom prosperitetu i konkurentnosti Evrope na globalnim tržištima, kaže za Dane potpredsjednik Evropske investicione banke

DANI: Moram početi, čini mi se, sa najvažnijim pitanjem za zapadni Balkan danas: kad će novac odobren kao pomoć Tima Evrope biti operativan?

SCANNAPIECO: Dio sredstava koji je EIB obezbijedio za zapadni Balkan od 1,7 milijardi eura je već dostupan, dok će drugi dio biti uskoro odobren od nadležnog odjeljenja EIB-a. Preraspodjela će zavisiti od potreba i zahtjeva zemalja u regionu. Ova sredstava su namijenjena zdravstvenom sektoru i lokalnim ekonomijama kako bi podmirili najhitnije potrebe, nadomjestili gubitke i počeli sa oporavkom od posljedica Covida-19 što je prije moguće. Drago mi je da su i Evropska unija i Evropska investiciona banka preduzele prave korake i još jednom dokazale svoju posvećenost zapadnom Balkanu i Bosni i Hercegovini, kako u dobru, tako i u zlu. Ukupna vrijednost paketa pomoći je jasan pokazatelj važnosti zapadnog Balkana za Evropsku uniju.

DANI: Radi se, podsjetiću, o 3,3 milijarde eura, od kojih Evropska investiciona banka obezbjeđuje 1,7 milijardi. Znate li kako će se to dijeliti državama - po projektima, krajnim korisnicima ili kvotama državama?

SCANNAPIECO: Nemamo definisane kvote za pojedinačne zemlje.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.