DANI 1081 | 01.07.2020.

Eldar Dizdarević

Piše: Eldar Dizdarević

E-uvodnik

Šta slijedi nakon koronavirusa?

Mnogi se širom svijeta pitaju šta slijedi nakon pandemije koronavirusa? Pandemija, naravno, još nije završila, ali će i ona jednom biti jučer. No, već se sada zna da joj je pošlo za rukom da zatvori kompletnu svjetsku ekonomiju, stvarajući na taj način najveću svjetsku ekonomsku depresiju od 1930. godine.
Pandemija i danas stvara paniku širom svijeta, iako je, recimo, u posljednja dva mjeseca objavljeno više od 60 naučnih studija koje kažu isto - do 80 posto ljudi koji budu u kontaktu s virusom ostaje bez ikakvih simptoma, preostali zaraženi imaju samo blage simptome, a kod samo pet posto njih se razvije teža klinička slika. Stopa smrtnosti od koronavirusa, kaže više od 60 naučnih studija, na nivou je od 0,1 do 0,3 posto, na nivou smrtnosti jače sezonske gripe (link na pomenute naučne studije https://swprs.org/a-swiss-doctor-on-covid-19/).
Međutim, uprkos svemu tome, koronavirus je uspio zatvoriti cijelu svjetsku ekonomiju, tako da se mnogi s pravom pitaju šta je sljedeće.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.