DANI 1081 | 01.07.2020.

automoto.ba

Piše: automoto.ba

Limita nema

Autodani

Toyota Yaris GR

Limita nema

Toyotin sportski odjel Gazooa Racing napravio je od velikoserijskog Yarisa mali gradski kompakt koji kao cjelina trenutno nema adekvatnu konkurenciju. Kao osnova za razvoj uzeta je trovratna karoserija novog Yarisa. Prednjim dijelom dominira novi branik u čiji je centralni otvor za dovod vazduha integrisana i standardna maska. Bočne strane branika naglašene su sa stilizovanim lakiranim kućištima maglenki, na koje se nastavljaju prošireni lukovi blatobrana sa specijalnim desetokrakim trkačkim 18-inčnim aluminijumskim naplacima na koje su montirane Michelineve Pilot Sport 4S gume dimenzija 225/40.
Yaris GR pogoni 1,6-litarski turbo trocilindarski motor koji razvija 261 KS i 350 Nm, uparen sa šestostepenim ručnim mjenjačem i pogonom na sve točkove, koji mu omogućava da od nula do 100 km/h ubrza za 5,5 sekundi i najveću brzinu od 230 km/h. Novi Yaris GR ima 4x4 pogon sa dva Torsen diferencijala sa ograničenim proklizavanjem, koji kontrolišu prenos obrtnog momenta točkova sa desne i lijeve strane vozila. Sistem omogućava i da se 100 odsto snage po potrebi prebaci na prednju ili zadnju osovinu.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.