DANI 1081 | 01.07.2020.

Razgovarao: Saša Rukavina

Piše: Razgovarao: Saša Rukavina

U toku je rat za interpretaciju rata

25 godina

Emir Suljagić

U toku je rat za interpretaciju rata

Ko god nema stomak, da se poslužim žargonom, za to, neka se odmakne od stola, kaže za Dane direktor Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, koji je otvoren za debatu o implikacijama jasno utvrđenih činjenica, ali je i vrlo precizan kad kaže da se o tim činjenicama niko neće i ne može pogađati, niti da njemu pada na pamet da se nagađa o tome što se dogodilo

DANI: Moram priznati da mi je jako teško posložiti prvo pitanje u ovom intervjuu. Ja, naime, nemam problem sa razumijevanjem onog što je počelo krajem osamdesetih u bivšoj Jugoslaviji i doživjelo vrhunac u julu 1995. u Srebrenici. Tokom agresije na BiH bio sam reporter Večernjih novina i ono što sam viđao na terenu uklapao u teorijske postavke međunarodnog humanitarnog prava. I tu nemam dilema. Genocid koji smo svi vidjeli potvrđen je presudama ICTY-ja, potvrđen je presudom Međunarodnog suda pravde..
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.