DANI 1077 | 01.03.2020.

Zinaida Đelilović

Piše: Zinaida Đelilović

upiremo prstom

Konačno i zvanična inicijativa za promjene u pravosuđu

Ima li kraja VSTV-u?

Državni poslanik Dragan Mektić uputio je u parlamentarnu proceduru prijedlog zakona o prestanku mandata kompletnog saziva VSTV-a

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) već odavno je na meti kritika bh. pravosudnih stručnjaka, ali i međunarodnih. Ne treba zaboraviti da je ne tako davno i njemački vrsni pravnik Reinhard Priebe u svom izvještaju naglasio da je “VSTV-u potrebna temeljita reforma i drastična promjena ponašanja”.

Loš izvještaj

U zaključcima Priebeovog izvještaja stoji i to da se VSTV smatra faktorom koji ne snosi odgovornost, a da je u rukama osoba koje služe raznim interesima i političkim pokroviteljima. No, za prvog čovjeka VSTV-a Milana Tegeltiju ovaj izvještaj nije bio ništa neočekivano, kako je i sam izjavio za medije.
“Izvještaj i nije toliko loš po pravosuđe koliko je to mogao biti s obzirom na sav trud i uložene resurse da se pravosuđe prikaže maksimalno u lošem svjetlu”, izjavio je Tegeltija neposredno nakon objavljivanja Priebeovog izvještaja.
Niti Priebeova, niti ijedna druga kritika iznesena na račun rada trenutnog saziva VSTV-a članove ovog pravosudnog tijela kao da ne dotiče.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.