DANI 1077 | 01.03.2020.

Harun Dinarević

Piše: Harun Dinarević

Čovjek može sam promijeniti svijet

susreti

Moda u eri Grete Thunberg

Čovjek može sam promijeniti svijet

Dvadeset modela - pet iz Nepala i 15 iz zemalja diljem svijeta, učestvovalo je na The Mt. Everest Fashion Runnawayu, modnoj reviji na Himalajima, na 5.644 metra iznad mora. Odozgo su širili svijest o klimatskim promjenama, te promovisali održivu modu, nepalski turizam i osnaživanje nepalskih žena. Među njima je bila Mostarka sa italijanskom adresom i vlastitim eko frendly modnim brendom Nataša Borozan

Kada je krajem januara ove godine mostarska manekenka Nataša Borozan na Instagramu, ličnoj karti svakog modela, objavila fotografije sa Himalaja u Nepalu, gdje je, kako je opisala ispod fotografije, učestvovala u modnoj reviji na najvišoj nadmorskoj visini, čime je, po logici stvari, oborila Guinnessov rekord, vijest se kao lavina stuštila na našu medijsku livadu.
“Novi rekord je oboren. Nakon 11 dana pješačenja bez tuša, pili smo kuhani snijeg, spavali na minus 30 svake večeri s malo kisika. Nije bilo lako, ali uspjeli smo. Izuzetno sam sretna i ponosna”, objavila je ona urbi et orbi sa visine od 5.644 metra iznad nivoa mora, sa Kala Patthara, podno najvišeg vrha na svijetu Mont Everesta.

Filc, pašmina, vuna jaka i organski pamuk

Ispod druge fotografije sa ove lokacije je zahvalila svima koji joj pišu i prate je: “Hvala mojoj domovini Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i Italiji, kao i svim novinarima koji pišu i dijele moje iskustvo na lijep način”, stoji u potpisu njene fotografije na kojoj se vide bijele padine Himalaja.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.