DANI 1077 | 01.03.2020.

Miren Aljić

Piše: Miren Aljić

Na razmeđu pameti i ništavila

srebrenica

Vrijeme curi ili gdje smo 25 godina poslije

Na razmeđu pameti i ništavila

Tačno 25 godina nakon genocida se, uprkos pozitivnim primjerima i pričama, čini da smo sve dalje od puta ka prosperitetu, pomirenju i normalizovanju odnosa. Cijeloj ovoj priči najviše doprinose političari, koji su shvatili nevjerovatnu snagu Srebrenice u usponu na njihovim političkim ljestvicama

Milica Milosavljević i Haris Mujić imaju rijetku sposobnost da budućnost posmatraju kroz kaleidoskop bezbroj mogućnosti. Ovo dvoje srednjoškolaca iz Srebrenice, uprkos teretu koji svakodnevno na njih ostavljaju okruženje, politika, ali i međuljudski odnosi u posljednjih 25 godina, odlučili su okrenuti se prema budućnosti. U prostorijama Makerspace Srebrenice, koju finansira BiH Futures Fondacija, razvili su ideju proizvodnje pametnih kontejnera. Kako su kazali, ovim projektom žele pomoći svojoj lokalnoj zajednici, ali i osigurati kvalitetniju budućnost za sve one koji su ostali u Srebrenici, ali i Bosni i Hercegovini.
Na ideju su došli šetajući zajedno i gledajući svijet očima koje ga žele mijenjati i koje su u tome odlučne. Na svakom koraku kojim su zajedno kročili, kako su kazali, nalazili su se smeće, opušci, PET ambalaža, ostaci hrane..
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.