DANI 1077 | 01.03.2020.

Pišu: Kenan Kaloper i Jasmin Tajić

Piše: Pišu: Kenan Kaloper i Jasmin Tajić

Lijek je postao gori od bolesti

Sport

Kako je finansijski fair play doživio svoje propadanje

Lijek je postao gori od bolesti

Posljednja kazna UEFA od dvije godine zabrane nastupa za Manchester City u Ligi šampiona pokrenula je lavinu o tome da li je finansijski fair play ispravno rješenje u evropskom fudbalu

UEFA je izrekla jednu od najvećih kazni u svojoj historiji izbacivši Manchester City iz Lige prvaka na dvije sezone počevši od naredne, a zadovoljstvo sudbinom koja je zadesila aktuelnog prvaka Engleske ne jenjava. Zbog kršenja normi finansijskog fair playa za koje se obavezao da će ih pratiti, Cityju je izrečena i kazna od 30 miliona funti, a spominje se da će i Premier liga pokrenuti vlastitu istragu o klubu i da bi ga moglo dočekati oduzimanje titule iz 2014. godine, ali i izbacivanje u četvrtu ligu, najniži profesionalni rang fudbala u Engleskoj.
U Cityju se zasad uglavnom bave tehnikalijama priče o kazni koju je izrekla UEFA, tvrdeći da kompletan proces nije adekvatno proveden. Sama evropska krovna fudbalska institucija imenovala je panel koji je donosio odluku čineći ga tako pristrasnim, a iz Cityja tvrde i da će dokazati da je odluka donesena još onog dana kad je UEFA formalno pokrenula istragu o klubu. U redovima engleskog prvaka su i sami svjesni da od najcrnjeg scenarija i izbacivanja iz Premier lige neće biti ništa, baš kao što su vjerovatno svjesni toga da nisu igrali po pravilima.
No, pitanje o tome da li je City prekršio pravila potpuno je irelevantno, baš kao što su irelevantne tvrdnje da se UEFA konačno probudila i počela raditi za dobrobit evropskog fudbala.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.