DANI 1077 | 01.03.2020.

Amela Lončarić

Piše: Amela Lončarić

Državu ne rušimo, ali se borimo za radnike

sindikati

Mevludin Bektić, novi predsjednik Saveza samostalnih sindikata

Državu ne rušimo, ali se borimo za radnike

Prioritet nam neće biti registar, već borba za poboljšanje materijalnog statusa radnika, kaže čovjek izabran na Skupštini koju je organizovalo 16 granskih sindikata, koji okupljaju 141 od ukupno 167 hiljada članova sindikata u Federaciji

Vlast u Bosni i Hercegovini, poslodavce, ali i druge strukture društva previše ne brine masovni odlazak radnika svih profila. Oni tek uzgred u svojim istupima spomenu ovaj problem, a nisu ni svjesni da je alarm odavno upaljen. Tako se u konačnici sve svede na sterilnu priču i upozorenja bez konkretnih planova, programa ili strategija (a imamo ih za sve i svašta) kako da djeluju i radnike zadrže da privređuju za svoju državu i porodicu.
No, realnost je brutalna, a kako se bliže proljeće i nova sezona, većina radno sposobnog kadra, što se prevashodno odnosi na građevinare, čeka u redovima ispred ambasada da što prije odu iz BiH. Najveći interes vlada za Njemačku, a ne jenjava ni interes njemačkih poslodavaca za bh. radnicima.

Traženje prava na ulici

Posao se mahom traži u branšama kao što su elektrotehnika i mašinstvo, turizam i ugostiteljstvo, građevinarstvo, transport, zdravstvo.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.