DANI 1077 | 01.03.2020.

Ahmed Bosnić ahmed@bosnic.com

Piše: Ahmed Bosnić ahmed@bosnic.com

Tamo gdje cvjeta Victoria regia

putopis

Svijet na mom dlanu: AMAZONIJA

Tamo gdje cvjeta Victoria regia

U zeleni okean, Amazoniju, može se ući na hiljade načina - pješice, na konju, u landroveru, u iznajmljenom avionu ili helikopteru, u čamcu, sa vodičem ili bez njega... - ali ono što je problem i što prati sve vrijeme drznike koji su se osmjelili da u nju uđu jeste pitanje - kako iz njenih opakih njedara, u kojima iskrsavaju nenadane zapreke i labirinti dostojni Odisejevih putešestvija, pronaći put i kako iz nje, konačno, izaći zdrav i živ. Nije nikako slučajnost da se ovdje, u srcu prašumskog beskraja, stoljećima s pravom vjerovalo da iz Amazonije izlaze samo najsretniji i najspretniji

U Nacionalnom muzeju Ekvadora (Ecuador), u Kitu (Quito), u bogatom etnografskom odjeljenju, posjetioci se najviše zadržavaju u prostoru posvećenom životu malo poznatih plemena u dijelu Amazonije koji pripada ovoj državi. Tu, u centralnom dijelu muzeja, nalaze se zaštićene staklene vitrine sa nevjerovatnim eksponatima - tri majušne preparirane ljudske glave! Nisu veće od muške pesnice, a izrazi na gotovo krepkim ljudskim licima kao da panično prizivaju u pomoć, pokazujući koliki strah i očaj obuzimaju ljude koji nasilno umiru. Užas!
Nesretnici čije preparirane i smanjene glave zaokupljaju pažnju posjetilaca Nacionalnog muzeja pripadaju različitim rasama: jedan je bio amazonski indios, to se vidi po jedva primjetnim ratnim bojama na njegovom izobličenom licu. Drugom crna kosa i crni brkovi dominiraju likom, ali i njegov izraz lica zrači zastrašujućim užasom. Rekao bih da je brkati Latinoamerikanac za života možda bio vodič ili lovac. Treći je nesumnjivo bio bijelac. Možda misionar ili istraživač, kao što smo i mi - dr.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.