DANI 1077 | 01.03.2020.

Nisad Selimović

Piše: Nisad Selimović

E vala, eto vam ga sad!

oscar

Parazit koji je pogodio i one koji imaju i one koji nemaju

E vala, eto vam ga sad!

“Ovo je posljednja odjevna stvar koju sam u životu kupila i neću kupiti više ništa dok sam živa”, poručila je Jane Fonda, ljuta na globalizam, populizam, konzumerizam, Trumpa i sve ostalo što joj i nije previše smetalo kada je imala dvadeset i pet. Stala je pred napucane, otpakovala kovertu u kojoj je stajalo ime najboljeg filma, izvukla je i šeretski se nasmijala...

Vjerovatno nije, ne pitah ga, ni urednik Dana planirao u ovom broju imati osvrt na dodjelu “najbitnije” filmske nagrade na svijetu. Ti navodnici nisu tu slučajno. Samo su Hollywood i ohola industrija zabave zaslužni da Oscar ima taj epitet. Kvalitet filmova koji se nađu na listama nominovanih i ignorisanje većine djela koja dolaze van te industrije, tjeraju na smijeh kada neko sa uvjeravanjem govori superlativno o Oscaru. Sve je to više nego autentična i bitna filmska nagrada. Iz našeg, gledateljskog ugla.
Sad, tu činjenicu skoro i vrapci na grani znaju.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.