DANI 1077 | 01.03.2020.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Antifašizam je jedini izbor

opservatorij

Projekcija partizanskog filma Proboj

Antifašizam je jedini izbor

Reditelj Dejan Babosek iz Slovenije snimio je film Proboj, koji je premijerno prikazan u Sarajevu, a prvi je partizanski film snimljen na prostoru postjugoslavije u posljednjih trideset godina. Film je nastao bez velikog budžeta i institucionalne podrške, ali uprkos tome u okviru prošlogodišnje filmske produkcije u Sloveniji postigao je veliki uspjeh. Proboj je bio jedan od najgledanijih slovenačkih filmova u 2019, a pogledalo ga je oko 18 hiljada ljudi.

Planina Menina

Radi se o istorijskoj drami, nastaloj na temeljima knjige Obruč na Menini planini partizanskog komandanta Franca Severa Franta, koja govori o partizanskom proboju iz nacističkog okruženja na planini Menini u Sloveniji. Sever Franta je sa svojih 500 borkinja i boraca uspio nadvladati mnogo nadmoćnije nacističke snage te uz nadljudske napore ostvariti proboj svoje jedinice na slobodnu partizansku teritoriju. Film Proboj prije svega predstavlja iznimno bitno filmsko ostvarenje koje nas u vremenima opšteg zanemarivanja vraća na pitanja solidarnosti i drugarstva.
“Vrlo mi je drago da van granica Slovenije predstavljamo ovaj partizanski film, posebno jer je to u BiH koja je u Drugom svjetskom ratu proživljavala najveće bitke.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.