DANI 1077 | 01.03.2020.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Ujedinjena jedra svih boja

može i lijepo

Rijeka je postala Evropska prijestolnica kulture za 2020.

Ujedinjena jedra svih boja

Odbaciti antifašizam, na način na koji je to ovdje učinjeno, znači direktno se prikloniti silama smrti i mraka. Riječka poruka je, otuda, bila iznimno jasna, da svjetlosti i različitosti, pobratimstvu među ljudima i ljubavi prema slobodi

Izvođenjem po mnogo čemu avangardne Opere Industriale, koja je zbog svog radničkog i antifašističkog karaktera izazvala žučne polemike u Hrvatskoj, Rijeka je 1. februara zvanično postala Evropska prijestolnica kulture za 2020. godinu. U ovom mediteranskom gradu, sa bogatom kulturom i tradicijom, koje se prepliću i stvaraju autentičnu interkulturalnu miksturu, prvog dana ove manifestacije, koja će trajati sve do početka 2021, sve je izgledalo karnevaleskno i okrenuto umjetnosti i kulturi.
Riječke ulice su ispunjene umjetničkim instalacijama, izložbama, performansima, koncertima i brojnim drugim sadržajima, a kako su rekli iz organizacionog tima Rijeka 2020, tako će ostati tokom cijele ove godine. Ipak, najveću pažnju javnosti izazvala je centralna manifestacija otvaranja održana u Riječkoj luci, sa Operom Industriale kao krunskim događajem, na čijem je kraju izvedena kultna Bella ciao. Sve to je umnogome uznemirilo duhove, mnogi su desničarski populisti promptno reagovali na to, ali ostalo je jasno da je Rijeka grad koji se ni pred Hrvatskom, ni pred Evropom ne odriče svog antifašističkog duha.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.