DANI 1077 | 01.03.2020.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Google špijunira i osnovce

moderna vremena

Tužilac američkog Novog Meksika presavio tabak

Google špijunira i osnovce

Iako Google reklamira Google Education kao vrijedan alat za škole koje nemaju resurse, on zapravo predstavlja sredstvo za praćenje djece, tvrdi tužitelj američke savezne države Novi Meksiko Hector Balderas. On je Okružnom sudu u Albuquerqueju tužio Google da promocijom svog obrazovnog paketa u školama, među učiteljima i roditeljima, neovlašteno prikuplja lične podatke djece kršeći američke savezne i državne zakone jer špijunira djecu i njihove porodice.
Balderas tvrdi da Google Education, servis koji koristi više od 80 miliona učitelja i učenika, zapravo predstavlja sredstvo za praćenje onog šta djeca gledaju na internetu u učionici i kod kuće na privatnoj mreži. Skeniraju se, tvrdi tužitelj, sve informacije - od lokacije do toga koje su stranice posjećene, koji su videozapisi gledani, sačuvane lozinke i liste kontakata. A sigurnost učenika bi, misli on, trebala biti prioritet svakoj kompaniji koja pruža usluge djeci, a posebno u školama.
“Praćenje podataka učenika bez pristanka roditelja nije samo nezakonito već i opasno”, dodaje Balderas.
Google je, naravno, odbacio optužbe kao pogrešne, potvrdivši, međutim, da paket G Suite for Education omogućava školama kontrolu pristupa računima, ali i da zahtijeva da škole imaju pristanak roditelja kada je to nužno.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.