DANI 1077 | 01.03.2020.

Razgovarala: Tamara Nikčević

Piše: Razgovarala: Tamara Nikčević

Amfilohije je janjičar SPC-a

intervju

Vladimir Jovanović

Amfilohije je janjičar SPC-a

Crnogorski publicista i vjerski analitičar govori o protestima Srpske pravoslavne crkve, koji se već dva mjeseca organizuju u gradovim širom Crne Gore i objašnjava zbog čega se SPC toliko protivi crnogorskom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, kako je i kada Risto Radović izabran za mitropolita SPC-a u Crnoj Gori i šta je pozadina sukoba patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija

Možda je najprecizniju dijagnozu trenutnih političkih prilika u Crnoj Gori dao advokat Senad Pećanin.
“Gledano iz perspektive Bosne i Hercegovine, situacija u Crnoj Gori podsjeća na mart 1992.”, rekao je sarajevski advokat, dodavši da je cilj moleban revolucije, što ju je srpska crkva započela krajem decembra prošle godine, potpuno podrivanje suvereniteta Crne Gore, njena federalizacija na etničkom principu, i to po uzoru na BiH.
“Bojim se da se hronološki ne ponovi scenarij koji smo osjetili mi u BiH: prvo idu popovi, pa dođu topovi”, kazao je Pećanin.
Jasno je da SPC svoju revoluciju ne bi mogla ni započeti ni održati da nema logističku i svaku drugu pordšku Srbije i Rusije. Je li onda jasnije zašto je i sa kojim ciljem u Crnu Goru odjednom stigao toliki broj srpskih popova iz svih srpskih zemalja? Da li su to što posljednjih sedmica gledamo na ulicama crnogorskih gradova litije i molebani ili politički protesti u organizaciji SPC?
“Riječ je o tipičnim pokretnim političkim protestima. Politologija ih klasifikuje kao demonstracije, makar ih SPC nazivala protestne litije - a takve ne postoje u dogmatima Istočno-pravoslavne crkve”, objašnjava za Dane crnogorski publicista Vladimir Jovanović.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.