DANI 1077 | 01.03.2020.

Razgovarao: Almir Šećkanović

Piše: Razgovarao: Almir Šećkanović

Probudim se ujutro i ne znam koju ću novu krizu zateći

Intervju dana

Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU

Probudim se ujutro i ne znam koju ću novu krizu zateći

Specijalni predstavnik EU u BiH u razgovoru za Dane otkriva detalje nove metodologije za pridruživanje Evropskoj uniji, odgovara na pitanja da li je nova metodologija posljedica nezadovoljstva Francuske dosadašnjom politikom proširenja ka zapadnom Balkanu te da li bi zemlje primljene u proteklih desetak godina uspjele ispuniti uslove koji se postavljaju pred BiH i njene susjede. Ambasador je govorio i o reformi pravosuđa, a dotakao se i kriza koje proizvode domaći političari

Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine su konačne i obavezujuće, smatra Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH. S ambasadorom Sattlerom razgovarali smo u danima kada su političari iz RS-a odlučili provesti novu blokadu institucija BiH zbog odluke Ustavnog suda da je poljoprivredno zemljište vlasništvo države, a ne entiteta.
“U svakoj zemlji morate imati jednu finalnu instancu. U ovom konkretnom slučaju je to Ustavni sud BiH. Kada je riječ o odlukama Ustavnog suda, one su konačne i obavezujuće. O tome nema rasprave. Što se tiče prijedloga za izmjene u radu Ustavnog suda, dovoljno je da pogledate Mišljenje Evropske komisije.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.