DANI 1077 | 01.03.2020.

Piše:

Tuzla, prva stanica

game

Tuzla, prva stanica

Od početka 2019. godine do danas kroz Tuzlu je prošlo više od 11 hiljada migranata, koji su se u gradu zadržali u prosjeku sedmicu ili dvije, s izuzetkom zimskih dana, kada su ostajali duže

U posljednjih četrnaest mjeseci Tuzla je bila prva stanica na putu kroz BiH za više od 11.000 migranata. Najviše ih je došlo u julu 2019, čak 2.500, i to nagovještava trend povećanja priliva migranata sa poboljšanjem vremenskih prilika. Tako je prvih dana februara ove godine, kada su se temperature u noćnim satima spuštale i ispod minus 10 stepeni Celzijusa, u Tuzlu došlo nekoliko desetina migranata koji su svoje mjesto našli na autobuskoj i željezničkoj stanici pod otvorenim tuzlanskim nebom.
Iako im Tuzla uglavnom služi kao tranzitna zona, što su gradske i kantonalne vlasti često koristile kao izgovor da ne učine ništa da bi obezbijedile bolje uslove za migrante, na autobuskoj stanici i okolnim napuštenim građevinama svakodnevno se nalazi najmanje dvjestotinjak migranata. Smješteni u vikend-šatore ili tek u vreće za spavanje, bez toaleta, tuša ili barem česme na otvorenom, grijući se pored buradi u kojima bukti vatra čiji dim štipa za oči i pluća, čekaju priliku da se upute prema granici sa EU, negdje prema Bihaću i okolini.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.