DANI 1077 | 01.03.2020.

Piše:

Krajina daleko od Game overa

game

Krajina daleko od Game overa

Iako su kroz tri godine migrantske krize Krajišnici mnogo toga naučili, realnost je da se ništa neće promijeniti ni ove godine

Četiri migrantska centra u Unsko-sanskom kantonu su puna, a jedna petina migranata živi u napuštenim objektima i ilegalnom smještaju ili tek pristižu nemajući mjesta gdje će biti primljeni. A s proljećem se najavljuje i novi talas migracija. Biće to repriza ranijih godina, kada su migranti spavali po parkovima, javnim površinama, a o provaljenim kućama i objektima da se i ne govori.
Bilo je slučajeva u Bihaću da porodica ujutro samo zatekne nepoznatu osobu da spava u hodniku. Već odavno se sve zaključava, a regularna policija pokušava držati svakoga na svom mjestu kao u zatvoru. Ipak, zatvaranje Kantona nije uspjelo, migranti pristižu i dalje bez obzira na to što policija još održava punkt u Velečevu kod Ključa na cesti i u Otoci kod Bosanske Krupe na željezničkoj liniji.
Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kaže da će, ako opet budu ostavljeni sami, ako se država izvuče iz problema ostavljajući migrante bez rješenja, ako ih ulice opet budu prepune, ponovo otvoriti divlji migrantski kamp kao što je to bio Vučjak.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.