DANI 1077 | 01.03.2020.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Sarajevo još na početku

fokus

Priča s naše naslovnice. Prošle...

Sarajevo još na početku

Ponekad se stvarno treba diviti sudijama Ustavnog suda, u ovom slučaju federalnog: valja stvarno imati živaca za brljotine koje rade ovdašnji vlastodršci. I to svi redom, od onih koji nam uvode demokratiju već evo tri decenije, do onih koji svoje interne zabave na društvenim mrežama pokušavaju prodati kao novo lice demokratije, makar i u Republici Sarajevo. Valja, recimo, sudačkom pravnom logikom prvo shvatiti političku logiku po kojoj se, recimo, mazanje očiju fiktivnim ostavkama i samotumačećim rotacijama proglašava vrhuncem promjena političke paradigme BiH, a onda naći način da se tim političkim maštarima (ma šta maštarima, manipulatorima!) objasni princip pravne države. U koju se, je li, svi zaklinju. I formalno kad preuzimaju dužnost i verbalno čim zinu.
Elem, ustavne sudije FBiH uspješno su taj logički nesklad prevladale u još jednom slučaju Kanton Sarajevo, pojasnile Elmedinu Konakoviću da on baš i nije mogao Danijelu Kristić postavljati kao svoj paravan na mjestu predsjednika Skupštine, pa mu tako izbile još jedan argument kojim će mahati protiv mrske nove većine.
Da se razumijemo: možda ta mrska nova većina jeste još i gora od i dalje odlazeće Fortine Vlade, ali, politika ne mjeri rezultate, nego broj glasova.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.