DANI 1077 | 01.03.2020.

Dragan Markovina

Piše: Dragan Markovina

Dresden i Mostar

fokus

Antifašisti su opet napadnuti, a Partizansko groblje na udaru

Dresden i Mostar

U tekstu koji je objavio portal peščanik.net 18. februara kolumnista Oslobođenja savršeno je secirao mostarsku stvarnost. Markovina je ove godine dobio februarsko priznanje mostarskih antifašista. Osim njega, priznanja su posthumno dobili Edin Zagorčić i Srđan Aleksić te Crveni krst i Oslobođenje

Unatoč tome što odnos prema baštini antifašizma sve više i u Evropi i kod nas postaje političko pitanje, a ne samo ono kulture sjećanja, spremnost ljudi iz politike koji vode državne i evropske institucije da ga takvim i nazovu iznimno je rijetka. Razlog zbog čega je ta spremnost rijetka je upravo u tome što odnos prema antifašizmu zapravo puno više predstavlja pitanje odnosa prema budućnosti, nego prema prošlosti.
Teško je stoga reći je li strukturalni cinizam EU po kojem je ona bazirana na pobjedi nad fašizmom, a istovremeno tolerira ili čak i potiče revizionistička nastojanja, mahom iz istočnoeuropskih zemalja, objedinjena pod zajedničkim nazivnikom borbe protiv dva totalitarizma, utjecao na postjugoslavenska društva i države ili je naš autentični revizionizam utjecao na EU, ali je činjenica da se gotovo u potpunosti, po pitanju odnosa prema prošlosti, preklapaju.
Pojednostavljeno govoreći, i jedni i drugi posve zanemaruju i najradije bi izbrisali jedinstveno iskustvo jugoslavenskog antifašizma, koji je praktično sam oslobodio zemlju. Političkim elitama EU takav stav odgovara jer im se savršeno uklapa u potrebu za patronizacijom ovdašnjih država, dok bi domaći revizionisti najradije promijenili prošlost, jednako kao što su promijenili i realnost devedesetih godina.
Sve ovo pišem iz razloga što smo proteklih dana svjedočili obilježavanjima dviju važnih godišnjica, 75. godišnjice savezničkog bombardiranja Dresdena i 75.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.