DANI 1077 | 01.03.2020.

Michel Agier

Piše: Michel Agier

Feljton

Nove seobe naroda, novi kosmopolitizam (III)

Sve ono što se odvija na granici

Knjiga La condition cosmopolite; Identités, frontières et migrations prvi put je objavljena 2013. Autor ju je 2018. dopunio, a Dani u tri nastavka prenose njen prvi dio koji se odnosi na granice. Preuzeli smo ga, uz odobrenje izdavača, iz izdanja objavljenog 2019. u biblioteci XX vek. S francuskog prevela Olja Petronić

I mi shvatamo da ako je brzina možda jedan od glavnih problema našeg doba upravo, onda je to zato što vremenske granice teže da postanu sve tanje, kao da je došao kraj prazninama i latentnosti u vremenu.
Kako zaustaviti vreme? Odgovor, naravno, postoji. Nalazimo ga u važnosti koju ima vreme intervala i njemu posvećeni obredi u kalendarima širom sveta, kao i u pažnji koja se i na drugim mestima već hiljadama godina posvećuje vremenu “između”, onome što se u njemu dešava i stvara. Da bi se razumelo funkcionisanje ovog intervalnog vremena, potrebno je vratiti se principima na kojim počivaju kalendari, ne samo kalendar koji je uveo Julije Cezar, na kome se zasniva i takozvani gregorijanski kalendar (uspostavljen krajem XVI veka po nalogu pape Grgura XIII), danas široko prihvaćen u svetu. Međutim, nećemo ovde ulaziti u pojedinosti istorije ovladavanja vremenom u raznim društvima, njegovim podelama na dane, godišnja doba, godine. Grubo rečeno, dugo je, i u različitim kulturama (egipatskoj, majanskoj, orijentalnoj, grčkoj, rimskoj itd.), najvažnije bilo da se uskladi računanje solarnih (godišnjih) i lunarnih (mesečnih) ciklusa.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.