DANI 1077 | 01.03.2020.

Daniel Omeragić

Piše: Daniel Omeragić

Izgubili London, a dobili Moskvu

eu: eu - rusija

Nekom Brexit, nekom brat

Izgubili London, a dobili Moskvu

U Rusiji se nadaju da bi odlaskom Velike Britanije moglo doći do popuštanja sankcija, a mnogi u Evropskoj uniji pogledavaju prema istočnom divu u susjedstvu kao potencijalnom trgovinskom partneru

Bivša britanska premijerka Theresa May svojevremeno je oštro napala rusko uplitanje u referendum na kojem su Britanci tijesno odlučili da napuste Evropsku uniju i optužila Rusiju i predsjednika Vladimira Putina za lansiranje lažnih informacija. Ruske akcije lansiranjem lažnih informacija prijete međunarodnom poretku, rekla je May, ali je izbjegla da jasno kaže da su Rusi odlučujuće uticali na rezultat referenduma.
Jedno istraživanje koje je vodio londonski univerzitet (City University) pokazalo je da je bilo 13.500 automatskih ruskih lažnih računa na Twitteru prije referenduma o Brexitu koji su bili za izlazak iz Evropske unije, a dan nakon referenduma ti su računi nestali. Mediji su izvještavali da su Putinovi informatički ratnici, navodno, bili kreatori tih računa.
Nakon što su objavljeni rezultati referenduma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, Putin je izjavio da je Brexit odluka britanskog naroda i da je kao takva razumna s obzirom na to da “niko ne želi hraniti države sa slabom ekonomijom”. Porekao je optužbe o ruskom uplitanju u referendum i naglasio kako je britanski narod očigledno nezadovoljan načinom rješavanja sigurnosnih pitanja u EU, a koja se nagomilavaju u jeku sve većih imigracija.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.