DANI 1077 | 01.03.2020.

Eldar Dizdarević

Piše: Eldar Dizdarević

E-uvodnik

Kapitalizam kroz prizmu filmske kamere

Hollywood je sinonim za američku industriju zabave i filma. Iako je više od dvije trećine holivudske produkcije zapravo najobičnija budalaština, ona preostala trećina drma svijetom, zarađuje i nameće trendove. U tom i takvom profitu okrenutom Hollywoodu s vremena na vrijeme bljesnu ljudi i djela koji gotovo hirurški precizno znaju prepoznati duh vremena, čak puno prije nego to, recimo, znaju uraditi političari iz najmoćnijih država.
U posljednje vrijeme iz Hollywooda nam stižu najave ulaska svijeta u "novo globalno, društveno osviješteno, postfinansijsko razdoblje", kako je to već neko primijetio, a taj novi trend su počele već i da prate multinacionalne korporacije koje najavljuju da će se ubuduće popraviti i raditi u interesu zajednice.
No, krenimo redom. Do 1987. godine u holivudskim filmovima pojavljivali su se, naravno, bogataši, ali su njima uglavnom dodjeljivane sporedne uloge bogatih sponzora prekrasnih i ambicioznih žena.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.