DANI 1077 | 01.03.2020.

Goran Dakić

Piše: Goran Dakić

Paradoksi: Ko ima naftu, nema pare

čuda bh. tranzicije

Hronologija propadanja naftne industrije čija je privatizacija tajna

Paradoksi: Ko ima naftu, nema pare

Akumulirani gubitak Optima grupe na koncu 2018. godine premašio je milijardu maraka. Tačnije, iznosio je više od 1,4 milijarde maraka. Samo 2018. godine zabilježen je gubitak od 60 miliona KM, ali to nije smetalo da Optima u aprilu prošle godine bude dokapitalizovana sa pola milijarde KM

Polugodišnji gubitak Rafinerije nafte u Brodu iznosio je u julu prošle godine 55,8 miliona maraka, dok je akumulirani gubitak dostigao iznos od čak 677,9 miliona maraka. Rafinerija je 2018. godine poslovala sa gubitkom od 10,9 miliona maraka, dok su njene kratkoročne obaveze veće od obrtne imovine za 40 miliona maraka.
Stotine tekstova, analiza i istraživanja - od Vitola do havarije u oktobru 2018. godine - nisu bile dovoljne da se stavi tačka na još jednu kriminalnu privatizaciju u Republici Srpskoj. Iz Rafinerije u Brodu su izvučene stotine miliona maraka, proizvodnja je uništena, a kompanija tone iz minusa u minus.

Problemi sa Vitolom

Rafinerija nafte je u decembru 2003.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.