DANI 1077 | 01.03.2020.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

blokade naše svakdašnje

Milorad Dodik tvrdi da plan za otcjepljenje nema

Deset teza o krizi

Što se ono sad svađaju? A, da, odluka Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu... ANP su već apsolvirali, Izborni zakon je konstanta... Naprosto, glavni likovi su isti, ponašanja su ista, mijenja se samo povod

01. Rata neće biti?

Naravno. Ne zato što u Bosni i Hercegovini nema ni para ni logistike za ozbiljni sukob, ne zato što bi potencijalne vojskovođe vrlo teško skupile vojske, ne čak ni zato što Milorad Dodik kopira ono Alije Izetbegovića mirno spavajte i tvrdi da nije ratni lider, da ovaj narod neću da vodim u rat i neće ni biti rata i da se RS neće braniti snagom, puškama i tenkovima, nego snagom naroda i njenih institucija, čak ni zato što Aleksandar Vučić kaže da bi novi rat ugrozio biološku bazu srpskog naroda.
Ne, naprosto, razlog je puno jednostavniji: kada je 1996. admiral Leighton W. Smith slijetao helikopterima po iranskom kampu u Pogorelici ili u po fudbalske utakmice na stadion u Bratuncu i dokazivao da je NATO najjači pas u bh. dvorištu, čopor koji mu je mogao odgovoriti bio je puno brojniji i jači.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.