DANI 1077 | 01.03.2020.

Darko Omeragić

Piše: Darko Omeragić

Vinarima bi pomogla zabrana uvoza grožđa

biznis

Kupujmo domaće ili In vino veritas

Vinarima bi pomogla zabrana uvoza grožđa

Hercegovačke vinarije proizvode vrhunsko vino koje se pije na tri kontinenta i osvaja brojne nagrade. To zna i državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa koji ih je posjetio i pitao kako država može pomoći vinarima. Pitali su to i Dani

BiH je podijeljena zemlja i to, baš kako joj ime kaže, na Bosnu i Hercegovinu, a ne na, kako se kod nas uporno forsira, Srbe, Hrvate i Bošnjake. Upravo u Hercegovini, gdje se miješaju mediteranska i kontinentalna klima, fantastično uspijevaju i voće i povrće. Zbog svoje klime mnogi je nazivaju našom Kalifornijom, a vina koja se proizvode od autohtonih sorti grožđa postala su nadaleko poznata i priznata. Svaka kuća u Hercegovini ima svoj vinograd, jagnjetina je ukusnija nego igdje, na njenoj zemlji uspijevaju banane, mandarine, smokve i drugo južno voće. Krave daju mlijeko od kojeg se proizvode čuveni sirevi i domaći kajmak od Ljubuškog do Trebinja.
Ovako bismo mogli unedogled nabrajati sve što je dobro u ovom dijelu BiH. Vjerovatno imajući sve to u vidu i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac početak svog ministarskog mandata iskoristio je za dvodnevnu radnu posjetu Hercegovini gdje je, osim s predstavnicima lokalne samouprave, razgovarao i sa vodećim proizvođačima vina na vinskoj cesti koja se proteže od Ljubuškog do Trebinja.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.