DANI 1077 | 01.03.2020.

Jelena Milanović

Piše: Jelena Milanović

Svi se nadaju napretku, mi proučavamo kažnjavanje

bih: eu: balkan

Integracije po novom receptu

Svi se nadaju napretku, mi proučavamo kažnjavanje

U samoj Evropskoj komisiji ne kriju da je nova metodologija pristupanja EU skrojena zbog Sjeverne Makedonije i Albanije, u Srbiji i Crnoj Gori važu da li im novi pristup može pomoći ili ne, dok mi u Bosni i Hercegovini kličemo: Bitno je da su vrata još otvorena!

Istraživanje javnog mnijenja o euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine koje je nedavno provedeno u Republici Srpskoj, pokazalo je da građani ovog entiteta podržavaju evropske integracije, ali ne i NATO-put BiH. No, pokazalo je i nešto mnogo važnije - nizak nivo znanja kada je riječ o pridruživanju naše zemlje bilo Evropskoj uniji, bilo Alijansi, da ne spominjemo benefite koje bismo dobili kao članica.
Evropska unija je pooštrila jezik u poglavlju vladavine prava, u tekstu strategije o zapadnom Balkanu i jasno upozorava da će zemlje regiona postati članice EU, “ali ne u stanju u kojem su one danas”. To je ujedno i najvažniji dio nove metodologije za pristupanje Uniji, koji je iz naše zemlje pozdravio jedino predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. Ostalima se od samog pomena uspostave vladavine prava, iako su im puna usta borbe protiv korupcije, diže kosa na glavi.

Klasteri

Petog dana februara predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je, predstavljajući novu metodologiju, istakla da je riječ o dobroj vijesti za prijatelje sa zapadnog Balkana.
“Proširenje EU je dobitna situacija za sve”, napomenula je Njemica.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.