DANI 1077 | 01.03.2020.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

BIZNIS VIJESTI

Procjenjuju u Privrednoj komori ZDK-a

Gdje je izvozna šansa

U prvih devet mjeseci 2019. godine učešće Zeničko-dobojskog kantona u ukupnom izvozu Federacije BiH iznosilo je 23 posto, a u ukupnom izvozu Bosne i Hercegovine 15 posto, što i dalje ovaj kanton svrstava na lidersku poziciju po kantonima.
Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je, prenosi RTV Zenica, 91 posto, a najviše je ostvaren u sektorima drvo, papir, namještaj, te rude, metali i proizvodi. Zabilježeno je da je izvoz povećan i u sektorima građevinarstva, mašina i alata, te hemijske i farmaceutske proizvodnje.
Potencijali ovog kantona na koje bi se i ubuduće trebalo fokusirati su, procjenjuju u Privrednoj komori Zeničko-dobojskog kantona, metaloprerađivački i prehrambeni sektor, sektor energetike, drveta, papira i namještaja, kao i sektor tekstila, kože, odjeće i obuće.
"Akcenat bi trebalo staviti na mjere kojima bi se dodatno privukli investitori, kako domaći tako i strani, a sve u cilju stvaranja povoljnijih i boljih uslova za poslovanje i privredni ambijent te lakše privređivanje", kazala je Indira Buza, direktorica Sektora za informatiku, statistiku i javna dokumenta Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona..
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.