DANI 1075 | 01.01.2020.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

uvodnik

Inventura: Leti, ne leti. Federalni helikopteri

Nije da u javnosti nema konkretnih finansijskih i tehničkih informacija o helikopteru koji politika hoće da kupi policiji u Kantonu Sarajevo, ali za ovaj tekst one su sekundarne. Ovdje se radi o principu koji bi mogao biti dio razrješenja fame svi su isti koja je jedan od važnijih dijelova rata oko sarajevske kantonalne vlasti. Posebno ratnika iz virtuelnog svijeta koji, čini se, u tom svom virtuelnom životu nemaju dodira sa rupama na stvarnim cestama koje nijedna, ali zaista nijedna sarajevska vlast od 1. januara 1996. nije zakrpala.
Taj helikopter već se obio o glavu jednom policijskom komesaru. Ko se još sjeća teze smijenjenog Mevludina Halilovića da je cilj Elmedina Konakovića da preko svog ministra Admira Katice ovlada prije svega budžetom Uprave policije, vrijednim osamdesetak miliona maraka? Tad je već bilo jasno da će Katica (ili ko mu već komanduje) kupiti famozni helikopter za koji ni u ovom trenutku, haman pa godinu poslije svega, ni Katica ni Kanton nemaju ni livadu da ga smjeste.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.