DANI 1075 | 01.01.2020.

Zinaida Đelilović

Piše: Zinaida Đelilović

Reformu sami moramo provesti

upiremo prstom

Pravosuđe na raskršću

Reformu sami moramo provesti

I dok u izvještaju Priebea jasno stoji da se VSTV široko poima kao moć koja nikome ne polaže račune, u rukama osoba koje služe interesima mreža političkih pokrovitelja, predsjednik VSTV-a tvrdi da on smatra da je pravosuđe istrgnuto iz ralja politike

Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH potrebna je temeljita reforma i radikalna promjena ponašanja. Ovo je samo jedan od zaključaka ekspertskog tima sa Reinhardom Priebeom na čelu koji je analizirao vladavinu prava u BiH.
“VSTV se široko poima kao moć koja nikome ne polaže račune, u rukama osoba koje služe interesima mreža političkih pokrovitelja i uticaja. Kao centralna institucija koja treba da osigura nezavisnost i funkcionisanje pravosuđa u BiH, pravni okvir i rad VSTV-a moraju se značajno unaprijediti kako bi bolje služio interesima pravosuđa i građana”, pojašnjeno je u Priebeovom izvještaju koji je objavljen 5. decembra prošle godine.

Za Milana nema politike

No, prvi čovjek VSTV-a Milan Tegeltija nakon posljednje sjednice VSTV-a, na kojoj se raspravljalo o finansijskim izvještajima nosilaca pravosudnih funkcija, novinarima je kazao da u izvještaju nigdje ne stoji da je pravosuđe politizirano.
“Govori se da postoji percepcija kod građana da je pravosuđe politizirano.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.