DANI 1075 | 01.01.2020.

Nisad Selimović

Piše: Nisad Selimović

Šta nam je to pod nogama?

umjesto top liste

Nije baš sve senzacija

Šta nam je to pod nogama?

Ne, ovo nije nikakvo rangiranje arheoloških otkrića po bilo kakvim kriterijima, ovo je tek brzi prolazak kroz ono što je otkopano 2019. i nakon vijekova pod zemljom pokazalo da nam život ne počinje ni danas ni sa nekom od prošlih okupacija. I, da, saputnik kroz ovu priču bio nam je čovjek koji hladne, naučne glave vidi sve

Evo da se o(p)kladimo da ne znate da je ova godina bila rekordna po broju arheoloških pronalazaka u Bosni i Hercegovini. Ne vjerujete? Onda i niste za arheologije, nauke koja proučava ono u što uistinu treba vjerovati da biste se njom bavili. Ili, jednostavnije rečeno, niste dio mase koja je opsjednuta portalskim objavama ma kakve one bile. A takve su da kažu da je skoro svake sedmice neko našao nešto u svojoj bosanskoj avliji, te da je to epohalno otkriće.
Epohalno, my ass, rekli bi Amerikanci. Kako ističu svjetski stručnjaci od ove struke, mnoga od otkrića koja završe tako kao senzacionalne vijesti na domaćim internet-sajtovima su apsolutno ni za šta sa naučne strane. Zašto? Zato jer o njima ne brine onaj ko zna kako to treba činiti pa onda niko i ne proučava šta je to, a još gore od toga - većina nalaza brzo propadne jer se neučeni ne umiju brinuti o tome.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.