DANI 1075 | 01.01.2020.

Almir Šarenkapa

Piše: Almir Šarenkapa

Stanje je bolje, od lošeg ka gorem

svi naši pazarići

BiH ima 14 ustanova za zbrinjavanje najugroženijih

Stanje je bolje, od lošeg ka gorem

Najveći problem u radu ustanova za zbrinjavanje osoba sa mentalnim poteškoćama je nedostatak normativa za smještaj i boravak štićenika jer je do mjesta teško doći, a ko jednom uđe, više ne izlazi

Nedavno se u domaćoj javnosti podigla prava bura zbog dešavanja u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i mladih Pazarić. Prvo je sada već bivši direktor ovog zavoda Redžep Salić javno progovorio o korupciji ranijih uprava, nedugo potom zastupnica u Parlamentu FBiH Sabina Čudić je obznanila fotografije na kojima se vidi kako su najmlađi štićenici vezani za krevete ili čak za radijatore.
Zavod u Pazariću, kada je u pitanju tretman osoba sa poteškoćama u mentalnom i intelektualnom razvoju, nije izuzetak u BiH. Na to su upozorili i ombudsmeni BiH koji su 2018. obišli ukupno 14 ustanova - pet iz oblasti zdravstva i devet socijalne zaštite osoba sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama.

Hadžimejlić i ostali

Od zdravstvenih ustanova obišli su klinike kliničkih centara u Sarajevu i Banjoj Luci, te Psihijatrijsku bolnicu Jagomir u Sarajevu, Specijalnu bolnicu za hroničnu psihijatriju u Modriči i Specijalnu bolnicu za psihijatriju na Sokocu.
Što se tiče ustanova socijalne zaštite, ombudsmeni su osim u Pazariću, bili i u zavodima za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin u Fojnici i u Bakovićima, domovima za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom Nahorevo u Sarajevu i u Stocu, Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica u Sarajevu, Prihvatnom centru Duje u Doboj-Istoku, te domovima za osobe sa invaliditetom u Prijedoru i Višegradu.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.