DANI 1075 | 01.01.2020.

Edin Barimac

Piše: Edin Barimac

Samo da vjetar zapuše

sve nijanse sivog

Prvi u svijetu, da bar nismo

Samo da vjetar zapuše

Na konferenciji COP25 BiH je dobila titulu Fosil dana, sarkastično priznanje koje Mreža za klimatsku akciju dodjeljuje državama koje otežavaju napredak ka hitnoj klimatskoj akciji. To je sasvim dobar razlog da se vratimo u vlastitu avliju koja je i ovog decembra bila među najzagađenijim svijeta

Planeta je došla do tačke s koje nema povratka, upozorio je glavni sekretar UN-a Antonio Guterres na otvaranju konferencije COP25 u Madridu početkom decembra. Maratonski klimatski razgovori započeti 2. decembra trebali su prvobitno završiti 13., no produženi su za dva dana jer završni dokument nije usuglašen do posljednjeg dana konferencije.
UN-ova konferencija o klimi trebala je dati zamah za spas planete uoči godine u kojoj države trebaju iznijeti ambicioznije klimatske ciljeve, te u jeku protesta mladih aktivista i naučnih upozorenja o tome da je krajnji čas za akciju. Pregovarači iz 196 zemalja okupili su se kako bi usaglasili pravila kojima će postići dogovoreni cilj o smanjenju globalnog zagrijavanja prema odredbama Pariskog sporazuma o klimi iz 2015.

Kolektivni zamor ambicija

Ipak, skup je završio usvajanjem dokumenta u kojem se tek blagim riječima govori o hitnosti snažnijeg djelovanja kako bismo sljedeće godine, kada Pariski klimatski sporazum ulazi u fazu implementacije, smanjili emisiju gasova sa efektom staklene bašte.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.