DANI 1075 | 01.01.2020.

Razgovarao: Edin Salčinović

Piše: Razgovarao: Edin Salčinović

Mogu biti knjige, a mogu i hamburgeri

susreti

Dragan Marković, izdavač

Mogu biti knjige, a mogu i hamburgeri

Direktor IKD University press s nadom u bolju budućnost govori o Zimskom salonu knjige, održanom u Sarajevu od 11. do 23. decembra, dječijim radionicama koje su prvi put organizovane, švercovanju knjiga, crnom i sivom književnom tržištu, nepostojanju knjižarske mreže te uspostavljanju izdavačkih standarda među članovima Zajednice izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini

Zimski salon knjige u Sarajevu godinama je bio književna manifestacija bez jasnog koncepta, izdavači i trgovci knjigama pokušavali su iskoristiti maniju šopinga i vrijeme praznika i ponuditi svu robu koju imaju, za publiku od sedam do sedamdeset sedam godina. O Salonu se malo pričalo jer se i nije imalo šta reći, a profesionalni bh. izdavači počeli su se povlačiti tražeći alternativna mjesta za plasman svojih izdanja.
Od formiranja Zajednice izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini protekle su tri godine, napravljeni su prvi koraci u pokušaju da se izađe iz katastrofalnog stanja u kojem se nalazi domaće izdavaštvo, a jedan od njih je i ovogodišnji ulazak Zajednice na Salon.
U Zajednici su odlučili da će dio programa Zimskog salona knjige svake godine biti na najmlađoj čitalačkoj publici, pa su u partnerstvo s Bibliotekom Sarajeva i Bosanskim kulturnim centrom prvi put organizovali dječije radionice. Svoj obol ovoj tendenciji kao partneri dali su i Oslobođenje i njegova Dječija i omladinska štampa. Po zatvaranju Zimskog salona knjige, o onome što je učinjeno, ali i onome što se planira za budućnost, razgovarali smo s Draganom Markovićem, direktorom IKD University press.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.