DANI 1075 | 01.01.2020.

Ahmed Bosnić ahmed@bosnic.com

Piše: Ahmed Bosnić ahmed@bosnic.com

Grad uklesan u kamenu

putopis

Svijet na mom dlanu: HEGRA (Saudijska Arabija)

Grad uklesan u kamenu

Hegra, druga Petra u pustinji Hedžaz, bila je najznačajnija postaja na karavanskom putu začina i tamjana iz daleke Arabije. U uzbudljivim istočnjačkim legendama pominje se po raskošnoj odjeći i bogatstvu stanovnika koji su trgovali zlatom, biserima, slonovačom, začinima i miomirisnim smolama

Slušao sam tu priču bezbroj puta dok sam putovao zemljama Bliskog i Srednjeg istoka. I uvijek je nanovo u meni budila burne znatiželje - gdje je ta Hegra o kojoj kazuju kur’anske i biblijske legende; otkud u njenim kamenim njedrima fantomi i duhovi; šta se dogodilo s najbogatijim gradom na prastarom karavanskom putu od Adena do Petre i Akabe (Aqabah); gdje nestadoše sve te musafirhane i karavansaraji; šta bi sa tolikim zlatom, svilom i kadifom, sedefom i biserima, mirođijama i miomirisnim smolama? Šta se desilo s gradom Božijeg poslanika Saliha, najčuvenijom pustinjskom lukom u bespuću Hedžaza?!
Bujice misli i pitanja ni ove noći ne daju mi da utonem u san dok ležim umoran pod šatorom u jednom od kanjona jordanske pustinje Vadi Rum (Wadi Rum), na putu između drevne Petre i Madain Saliha (Madein Saleh), kako su od pamtivijeka hodočasnici u sveti grad Meku (Mecca) nazivali Hegru. Zanoćio sam ovdje, u nesvakidašnjem ambijentu poznatom još od vremena Lorensa od Arabije, da bih se divio jedinstvenim zalascima Sunca i da bih upijao u sebe svu raskoš kolorita pustinjskog sutona. Najava noći, ovdje, započinje fantastičnim plesom sjenki najčudesnijih oblika, koje se tokom dana jedva naziru ispod visokih granitnih stijena, nasumice razbacanih među hiljadugodišnjim pješčanim dinama. Sunce nestaje u zlaćanom rumenilu zapadnog obzorja, a sažegle stijene stare koliko i vrijeme, mijenjaju nijanse boja kao pod kistom nekog francuskog impresioniste. Noć će donijeti neobične šumove nalik mističnom mrmoljenju i prigušenom pucketanju. Kažu, to Vadi Rum započinje svoju noćnu simfoniju!
Ali ove noći moje misli su u Hegri i ponovo preslušavam priču o njoj.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.