DANI 1075 | 01.01.2020.

Sanela Karaica

Piše: Sanela Karaica

A ako pukne budžet?

penzije u budžetu

Prelazno rješenje kojim su svi zadovoljni

A ako pukne budžet?

Za razliku od RS-a, koji je to radio u vrijeme kad su i budžet i fond bili u deficitu, Federacija integraciju radi u povoljnim finansijskim okolnostima, ali... Penzionerima je najvažnije da 5. u mjesecu ostane datum isplate, pratiće stanje zbog povećanja penzija, a stručnjaci upozoravaju da se na ovome ne smije stati

Federalni zavod za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje (FZ MIO/PIO) od 1. januara 2020. godine je budžetski korisnik. Time je ispunjena obaveza definisana Zakonom o PIO/MIO, kojom je propisan prelazak ovog Zavoda na trezorsko poslovanje u roku od dvije godine nakon donošenja Zakona.
Vlada Federacije, čelnici Zavoda PIO i penzioneri složni su u ocjeni da se radi o velikom i značajnom koraku jer novac će se ubuduće isplaćivati iz budžeta i neće zavisiti od priliva u penzioni fond. “Ako su male, neka su barem redovne”, reći će neki, a to kolike su penzije većine bh. građana, svi već dobro znamo.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.