DANI 1075 | 01.01.2020.

Darko Omeragić

Piše: Darko Omeragić

Superhik u Vijeću ministara

nova vlast prijeti

Zoran Tegeltija je spreman da poveća PDV, a vi da ga platite?

Superhik u Vijeću ministara

Pazi šta želiš da ti se to ne ostvari, poslovica je koja se može primijeniti na formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH. Zakukalo se što se vlast dugo uspostavlja, a onda kada se formirala, dobili smo priču o povećanju poreza na dodatnu vrijednost

Jedno od prvih pitanja nadolazećem predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji (uz ono obavezno, a pokazaće se, jedino njemu nebitno da li je osuđivan) bilo je da li će tokom njegovog mandata rasti stopa poreza na dodatnu vrijednost. Odgovorio je da je spreman podržati povećanje stope, ali da se PDV ne može mijenjati bez konsenzusa.
Doduše, rekao je Tegeltija i da se stopa PDV-a može gledati kroz prizmu direktnih poreza u oba entiteta, njihovo smanjenje, rasterećenje privrede, povećanje plata... Dakle, kroz prizmu naučne fantastike. Vidjećemo da li će se Tegeltija ponašati kao Superhik, lik iz kultnog Alana Forda koji je otimao od siromašnih da bi davao bogatim, ali već na prvu loptu se vidi da je spreman i da se, jasno je, neće opirati nalogu stranke ili tripartitne koalicije SNSD, HDZ i SDA koja je još u prošlom mandatu zaradila ime akcizna koalicija.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.