DANI 1075 | 01.01.2020.

Razgovarao: Sanel Konjhodžić

Piše: Razgovarao: Sanel Konjhodžić

A onda su došle devedesete

intervju

Mirza Tanović, penzioner

A onda su došle devedesete

Mirza Tanović obilježio je jednu eru bh. glumišta, ali i javne scene uopšte. Karizma koju nosi sa sobom, način razgovora i taj vječiti osjećaj da će, dok razgovaraš s njim o najozbiljnijim stvarima, prasnuti u smijeh, čine ga idealnim sagovornikom. Kada sam dobio zadatak da uradim ovaj intervju, iskreno, nije mi ni bilo najjasnije zašto je baš meni pripala ta zadaća. Obično i samo se bavim sportom i sportistima, ali sam odlučio da ispoštujem urednika i napravim intervju sa čovjekom koji je bio dio projekata koji su obilježili prethodnih skoro pet decenija. Početkom 2019. otišao je u zasluženu mirovinu, no to ga nije promijenilo niti jednog momenta

DANI: Može li se predeverati od penzije?

TANOVIĆ: Ja mogu, jer sam ekstremno skroman. Recimo, nikada nisam sjeo za volan, ne trošim puno na garderobu, što se tiče hrane, jednostavan sam, ne patim za Jahorinom i skijanjem. Moj životni moto, jednak kao i kod mog oca koji je bio potpuno nezainteresovan za materijalne stvari je duhovnost. Tako da mi ne pada teško ta neka razlika između penzije i plate. Nije nikakva velika, nije ni mala, sasvim normalna u skladu sa našim stanjem i realnim životom, a ja se osjećam, što bi rekli ovi moderni danas, potpuno cool.

DANI: Nedavno ste snimili klip u kojem kao penzioner jedete paštetu ispred zgrade Skupštine. Da li je to zapravo stvarna preslika stanja u BiH?

TANOVIĆ: Jeste.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.