DANI 1075 | 01.01.2020.

Razgovarala: Vildana Selimbegović

Piše: Razgovarala: Vildana Selimbegović

Za BiH u NATO-u vrijedi politički poginuti

Intervju dana

Željko Komšić, ličnost godine

Za BiH u NATO-u vrijedi politički poginuti

Svi koji su pažljivo pratili bosanskohercegovačku politiku 2019. smrznuli su se kad je 5. augusta objavljen sporazum Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića o formiranju državne vlasti: Tim je dokumentom, koliko god ga Izetbegović tad pravdao, Dodiku i Čoviću bilo servirano sve - prvom potpuno zaustavljanje puta BiH u NATO, drugom Izborni zakon po njegovom ćeifu. Željko Komšić je tad svojim odbijanjem da kao član Predsjedništva BiH saučestvuje u imenovanju Zorana Tegeltije bez slanja ANP-a u Bruxelles, prvo otvorio oči Izetbegoviću i natjerao ga da shvati šta radi pristajanjem da podlegne pritiscima za formiranje vlasti po svaku cijenu, a potom, zajedno sa Šefikom Džaferovićem, natjerao Dodika na popuštanje. ANP, kamufliran u Program reformi, već je u Bruxellesu. E, sad, onima kojima je jasno šta NATO znači za BiH ne moramo objašnjavati zašto nam je već i samo to bilo dovoljno da ga izaberemo za ličnost koja je obilježila 2019. Da ne bude zabune, Komšić to ne mora raditi. Mogao je i može, kao lider nevelike partije, s premalo poslanika da bi bila nešto previše bitna, a previše da bi se ugasila, odsjediti ovaj mandat u Predsjedništvu ne radeći ništa. Još bi ga svi sažalijevali što je, tobože, nemoćan. No, on je izabrao drugi put. Na kojem ga ove godine čeka druga velika bitka, sa Čovićem oko Izbornog zakona. Hoće li je dobiti, vidjećemo, za to mu treba čvrsta SDA. On kaže da je obećanja dobio, a u ovom intervjuu otkriva i kako se osigurao sarajevskom kantonalnom milijardom... E, sad, te bitke i te procese Komšićeva Demokratska fronta mogla je voditi sa SDP-om i Našom strankom jer, podsjetimo, u intervjuu za Dane u decembru 2018. jasno je izveo matematiku po kojoj vlast “može bez bilo koga”, pa i SDA, HDZ-a, čak i SNSD-a. No, i ovaj intervju svjedoči koliko su daleko građanske i lijevo orijentirane partije

DANI: Šta mislite, da li biste bili ličnost godine da je izbor pravljen 15 dana ranije?

KOMŠIĆ: Nemam pojma, nije moja odluka ko je ličnost godine. Možda je to sve stvar percepcije.

DANI: Možda, ali morate priznati da je zapanjujući intenzitet reakcija upravo prema Vama nakon odluke Demokratske fronte, SDA i SBB-a da krenete u realizaciju sporazuma koji je potpisan u maju, što u ovom času znači zahtjev za smjenu Vlade Kantona Sarajevo.

KOMŠIĆ: Treba razdvojiti reakcije. Krenuću od one koja možda ima najbezazleniji motiv. To je reakcija nekih čestitih ljudi koji su možda vidjeli nešto pozitivno u ovoj Vladi takozvane šestorke, koji ne vide da ta Vlada ništa pozitivno nije uradila. Evo, godina je prošla, ne znam da su ijedan problem riješili.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.