DANI 1075 | 01.01.2020.

Michel Agier

Piše: Michel Agier

Rasredištenje svijeta

Feljton

Nove seobe naroda, novi kosmopolitizam (I)

Rasredištenje svijeta

Knjiga La condition cosmopolite; Identités, frontières et migrations prvi put je objavljena 2013. Autor ju je 2018. dopunio, a Dani u tri nastavka prenose njen prvi dio koji se odnosi na granice. Preuzeli smo ga, uz odobrenje izdavača, iz izdanja objavljenog 2019. u biblioteci XX vek. S francuskog prevela Olja Petronić

OSNOVNI OBLICI GRANICE Carinici bez granica, samo što nisu stigli”, rekao je ironično Režis Debre u jednom predavanju u Francusko-japanskoj kući u Tokiju u martu 2011. godine.1 I dodao je: “Ovo vam govori jedan Francuz”, kao da želi odmah da naznači opoziciju između identiteta i granice. Potom je, pominjući više ili manje porozne prirodne i političke granice, postavio pitanje insularnosti i njenih specifičnosti (budući da se homogeni Japan razlikuje od Kipra i Irske koji su podeljeni svojim unutrašnjim nacionalnim granicama) i, najzad, ukazao je na negativne političke posledice bezgranicizma (le sans-frontiérisme). Dakle, Režis Debre želi da pokrene novu javnu raspravu o temi granica, uveren da je jezičak na vagi otišao previše na jednu stranu, na stranu globalnog sela bez granica, da je iz rasprostranjenog verovanja u svet kao širom otvorenu celinu bez granica rođeno jedno zastrašujuće priviđenje i da je, na kraju, strah od ovog priviđenja podstakao izgradnju ogromnih zidova i novih prepreka u cilju zaštite identiteta.
Zaista, mnogo šta ukazuje na haotičan proces obezgraničenja (kraja granica?) i marketinškog ulepšavanja globalizacije.2 Ali, Debre ovde na kraju upada u zamku potrage za onim pravim identitetom, za srcem i matricom identiteta koji treba zaštititi od globalizacije.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.