DANI 1075 | 01.01.2020.

Eldar Dizdarević

Piše: Eldar Dizdarević

E-uvodnik

Njemačkih jedan je naših pet posto

Prije nekoliko mjeseci gotovo svi mediji u Evropi su objavljivali informacije kako je industrijska proizvodnja u Njemačkoj pala za otprilike jedan posto, što je alarmiralo i njemačke dužnosnike da odmah nešto poduzmu. Pad proizvodnje u Njemačkoj se, naravno, osjetio i u BiH, jer je ovo malo industrijske proizvodnje koje imamo vezano za ono što se dešava u Evropi, i to uglavnom u vodećoj evropskoj ekonomiji.
Tolika ovisnost bh. industrije o dešavanjima u Njemačkoj nije dobra jer, naprosto, naše se firme mogu razvijati samo onoliko koliko im dopuste prilike iz druge države. Trend iz Njemačke je odmah potom preselio i u BiH, pa je tako u prvih devet mjeseci ove godine zabilježen pad industrijske proizvodnje kod nas od pet posto. Tih pet posto ukazuje koliko je naša industrija ustvari slaba, neotporna i u zavisnom položaju. Tih pet posto ukazuje i na to da industrija kod nas zapravo i ne postoji.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.