DANI 1074 | 01.12.2019.

Ernad Metaj

Piše: Ernad Metaj

Prisluškivanje na popravnom

telekomi

Zašto su ugrožene dozvole za telekomunikacije?

Prisluškivanje na popravnom

Istekao je rok operatorima telekomunikacija da nabave opremu za zakonito presretanje koju bi spojili sa policijskim agencijama i OSA. Prava potreba za uključivanjem privatnih operatora u zakonito presretanje se javlja 2012, kada se uvodi prenosivost telefonskih brojeva. Razlog - dio korisnika, među kojima su se nalazile i sigurnosno interesantne osobe, prelazio je kod tih operatora

JP Komunalno Brčko odustao je od obavljanja telekomunikacijskih usluga. U ovom preduzeću nisu bili u mogućnosti izvršiti obaveze osiguranja i održavanja kapaciteta koji će omogućiti ovlaštenim agencijama (OSA i SIPA) da vrše zakonito presretanje telekomunikacija, kao i kapaciteta za čuvanje i osiguravanje telekomunikacijskih podataka. Na njihov zahtjev Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) ukinula im je dozvolu za obavljanje ove djelatnosti.
U septembru ove godine RAK je obavijestio sve institucije, pravne osobe i druge korisnike da će 1. novembra 2019. isteći rok u kojem su operatori telekomunikacija morali početi konačno i potpuno izvršavati obaveze iz zakonitog presretanja. Iako je rok istekao, u RAK-u još nemaju informacije da li su svi operateri ispunili zakonske obaveze.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.