DANI 1074 | 01.12.2019.

Joseph Stiglitz

Piše: Joseph Stiglitz

Kraj neoliberalizma i novo rađanje istorije

Svjetski eksperti za Dane

Copyright: Project Syndicate 2019.

Kraj neoliberalizma i novo rađanje istorije

Tokom 40 godina elite, u bogatim i siromašnim zemljama podjednako, obećavale su da će neoliberalna politika dovesti do bržeg ekonomskog rasta i da će se razlike smanjiti da bi se svi, uključujući i najsiromašnije, bolje snašli. Sad kad se sve vidi, je li uopće čudno da je povjerenje u elite i u demokratiju splasnulo?

Krajem hladnog rata politolog Francis Fukuyama napisao je proslavljeni esej Kraj istorije u kojem je tvrdio da bi propast komunizma raščistila i posljednju prepreku na putu sudbine čitavog svijeta da postane mjesto liberalne demokratije i tržišne ekonomije. I mnogi su se složili s tom tvrdnjom.
Danas, dok se suočavamo sa povlačenjem uređenog liberalnog svjetskog poretka, sa autokratskim vladarima i demagozima koji vode države u kojima je nastanjeno više od pola svjetske populacije, Fukuyamina ideja djeluje zastarjelo i naivno. Ali ona je ojačala neoliberalnu ekonomsku doktrinu koja dominira u proteklih 40 godina.
Kredibilitet neoliberalne dogme da je apsolutna neograničenost tržišta najsigurniji put ka ravnomjernom prosperitetu, u posljednje vrijeme funkcioniše na režimu vještačkog disanja. Baš kao što bi i trebalo da bude. Istovremeni pad povjerenja u neoliberalizam i u demokratiju nije puka slučajnost.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.