DANI 1074 | 01.12.2019.

Piše:

Putuj, Evropo

svijet

Nova Evropska komisija starta s novim, možda i najtežim izazovima

Putuj, Evropo

Diskutabilan je već i sam sastav sa 27 umjesto 28 komesara jer nije malo stručnjaka koji kažu da još uvijek, sve do okončanja Brexita, nije dovoljno samo tužiti Veliku Britaniju zbog kršenja pravila EU

Zanimljiva je situacija u koju je Evropska unija ušla krajem novembra. To da će nova Evropska komisija preuzeti dužnost 1. decembra, kako je bilo najavljeno mjesec ranije kada je otkazana inauguracija prvobitno zakazana za 1. novembar, u trenutku kad završavamo ove Dane, gotovo da nije sigurno.
U drugoj polovini novembra, naime, tri nova komesara, iz Francuske, Rumunije i Mađarske dobila su saglasnost parlamentarnih odbora, Evropsko vijeće potvrdilo je listu 27 komesara, pa je plenarna sjednica Evropskog parlamenta na kojoj bi trebala biti i ozvaničena ekipa Ursule von der Leyen zakazana za 27. novembar, kad su ovi Dani već u štampariji. Tehnički, kad ih tad europarlamentarci potvrde, Jean-Claude Juncker 1.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.