DANI 1074 | 01.12.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Četvorka se izdvojila

susjedi

Predsjednici Hrvatske završava prva petoljetka

Četvorka se izdvojila

Hrvatska predsjednika bira 22. decembra, ali će ga, gotovo sigurno, dobiti tek 5. januara naredne godine jer niko od potencijalnih kandidata trenutno nema ni blizu podrške za pobjedu u prvom krugu. Brojke idu u korist Kolinde Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića, Miroslava Škore i Mislava Kolakušića, a što se BiH tiče, gotovo je svejedno ko će to biti

Možda to iz bh. ugla i ne izgleda toliko strašno, ali, u Hrvatskoj je podatak ocijenjen katastrofalno: u prvih devet mjeseci ove godine trgovinski deficit te zemlje sa inostranstvom dostigao je 7,4 milijarde eura, 6,4 odsto viši je nego prošle, a čak 18,2 odsto nego u istom periodu 2017. godine. Hrvatski statističari zabilježili su i da hrvatski izvoz uspijeva pokriti tek oko 60 odsto uvoza.
Hrvatski političari na drugu stranu te vage stavljaju podatak da se u posljednje vrijeme osjetno smanjuje nezaposlenost i da naglo rastu kvote za zapošljavanje stranaca. Dvije se cifre tu izvlače - ona da je broj stranih radnika u hrvatskoj privredi dostigao pet odsto ukupnog broja zaposlenih, a da se za iduću godinu planira izdati 81.600 radnih dozvola strancima.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.