DANI 1074 | 01.12.2019.

Alena Beširević

Piše: Alena Beširević

Nije Avdo Wigemark

sumorna stvarnost

Napadi na novinare ne zanimaju pravosuđe

Nije Avdo Wigemark

U ovoj smo godini svjedočili brojnim napadima na novinare. Dok predstavnici pravosuđa ne smatraju ozbiljnim prijetnje koje novinari dobivaju, prijetnje političarima hitno se procesuiraju

Napad na kameru, videoporuka sa sadržajem Tražiće te po kanalima upućena novinaru Avdi Avdiću, napad na redakciju portala radiosarajevo.ba, ozbiljne prijetnje i uvrede upućene publicistkinji i novinarki Martini Mlinarević Sopta samo su neki od napada na novinare kojima smo svjedočili od početka ove godine.
Kameru je napao, ciljajući na fotografa Žurnala Adija Kebu, predsjednik SDA-ovog Općinskog odbora Novi Grad Sarajevo Huso Ćesir krajem marta ove godine. Iako se videosnimak napada istog dana pojavio u medijima i na socijalnim mrežama i izazvao brojne osude u javnosti, Tužilaštvo Kantona Sarajevo još provjerava navode iz prijave. Šta provjeravaju, ne znaju reći (“Preduzimaju se sve potrebne radnje i mjere u cilju donošenja adekvatne tužilačke odluke”, navode iz Tužilaštva KS-a), a Ćesir još nije odgovarao pred sudom.

Ima optimizma

Prijetnje Mirze Gačanina, navodnog člana navodnog moćnog internacionalnog narkokartela Tito i Dino, o kojem je pisao portal Žurnal, upućene novinaru Avdi Avdiću prijavljene su SIPA. Videoporuka u kojoj Gačanin poručuje Avdiću da će ga tražiti po kanalima stigla je novinaru putem mobilne aplikacije 24.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.