DANI 1074 | 01.12.2019.

Jasmin Tajić

Piše: Jasmin Tajić

Do Hirschera i poslije njega

Sport

Nova sezona Svjetskog kupa započela bez legendi

Do Hirschera i poslije njega

Prve utrke ove sezone vožene su, kao i prethodnih 20 godina, u Soldenu, ali bez nekih velikih imena poput Marcela Hirschera, ali i Aksela Lunda Svindala, kao i bez Lindsey Vonn • BiH u Svjetskom kupu i ove sezone predstavlja Elvedina Muzaferija, koja najavljuje više adrenalina i više Evropa kupa

Nova sezona Svjetskog kupa u alpskom skijanju počela je kao i prethodnih 20 godina u Soldenu. Baš kao i te 1999, kada su legendarni Hernan Maier i Martia Ertl ostvarili pobjede u Soldenu, i ove godine su najbolji svjetski skijaši otvorili sezonu na glečeru Rettenbach.
Za razliku od prethodne dvije sezone, održan je kompletan program - veleslalom u muškoj konkurenciji ovaj put nije odgađan i kralj glečera ponovo je postao Alexis Pinturault. Francuz je i te 2016, kada je posljednji put održan muški veleslalom u Soldenu, ostvario trijumf, a onda se poslije odgađanja trke prvo zbog jakog vjetra, onda i prošle godine zbog jakih padavina, Pinturault vratio u Solden i ponovo ga pokorio.

Apsolutni vladar

U ženskoj konkurenciji viđena je prvorazredna senzacija. Do pobjede je stigla sedamnaestogodišnja Alice Robinson, skijašica sa Novog Zelanda, koja će ovu zemlju vratiti u sami skijaški vrh, budući da nisu imali pobjedu u Svjetskom kupu još od Claudie Rigler iz 1997, ali uz posebnu napomenu da je Riegler Austrijanka iz Salzburga koja se takmičila za Novi Zeland, što svakako daje potpuno drugačiji smisao njenom trijumfu, za razliku od Robinsonove, koja je rođena u Australiji, a takmiči se za Novi Zeland, koji svakako ne spada u kremu svjetskog skijanja.
Po mnogo čemu ovaj Svjetski kup biće specifičan.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.